En aquesta entrada parlaré sobre el paper de la filosofia en l'educació, tema que va presentar la filòsofa catalana que va assistir a la UIB la pasada setmana a realitzar una conferència sobre aquest tema.
L'assignatura de filosofia és coneguda, en el currículum escolar de secundària, com aquella assignatura que es limita a ensenyar les diferents corrents de pensament que han aparegut al llarg de la història.
Des del meu punt de vista, la filosofia hauria d'estar present des de l'etapa infantil del nin, no com una assignatura en sí, sinó que hauria d'aparèixer d'una manera més lleu a partir de valors, del pensament crític i de la reflexió crítica dels infants.
Els nins de bén petits sempre demanen el perque de les coses, ja que volen conèixer com funciona el món i tenen molta curiositat per totes les coses que el rodetgen.
Per tant la filosofia a les aules es pot convertir en alguna cosa més que una gran llista de pensadors amb les seves teories, pot convertir-se en un espai on els infants formin debats, es plantegin dubtes i conflictes que han de resoldre a partir d'una reflexió individual i, posteriorment conjunta, prenguin la capacitat de criticar, dialogar... I a la vegada es podria convertir en un concepte transversal que es dugués a terme en totes les assignatures.
LA FILOSOFIA NO S'APRÈN, ES PRACTICA.